Skip to content

Voordelen

Een massage optimaliseert het zelfhelend vermogen van het lichaam en zorgt voor een verbetering van de emotionele en fysieke balans.

Voordelen van een massage

Iedereen die wel eens een massage heeft ervaren kent de verlichtende en ontspannende werking.

Maar waarom is dit zo? En wat doet een massage eigenlijk met het lichaam?

Hieronder een aantal effecten die tijdens én na een massage plaatsvinden.

Verbetert de bloedcirculatie

De bloedcirculatie is van essentieel belang voor ons lichaam. Via het bloed worden voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen gevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Een slechte bloedcirculatie kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, koude handen en voeten en pijnlijke spieren. Door een massage verwijden de bloedvaten en hierdoor kan het bloed beter doorstromen.
Je zult je dus fitter en energieker voelen!

Verwijdert afvalstoffen

Niet alleen de bloedcirculatie, maar ook de lymfevaten worden geactiveerd. Deze zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen, zoals melkzuur. Soms ontstaan er knopen in de spieren, ook wel triggerpoints genoemd. Dit is een bundeltje spierweefsel wat samenkleeft. In zo’n triggerpoint hoopt melkzuur zich op, wat een uitgeput gevoel in de spier kan geven. Daarnaast zorgt de verkleving er ook voor dat de spier wat korter wordt, waardoor deze gaat trekken aan de uiteinden en er klachten ontstaan. Massage is een perfecte manier om deze knopen los te maken, zodat het melkzuur afgevoerd kan worden, de doorbloeding in de spier weer op gang komt en je veel meer energie en ontspanning ervaart.

Vermindert spierspanning

Door massage worden zenuwuiteinden in de huid geprikkeld. Zij sturen impulsen naar het centrale zenuwstelsel en die stuurt ontspanningsimpulsen naar de spieren terug. De spierspanning wordt ook verminderd door bewustwording. Door aanraking word je bewust van spanning in je lichaam en hierdoor kun je meer invloed uitoefenen op je spierspanning. Ook door warmte wordt spierspanning verminderd. Door massage verwijden de haarvaten in de weefsels en dit zorgt voor een temperatuurverhoging.
Warmte werkt ontspannend op (spier)weefsels en zal je spierspanning laten afnemen.

Werkt stress verlagend

Als je lichaam stress ervaart maakt het de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Bij een massage worden juist ontspannende hormonen aangemaakt zoals endorfine en oxytocine. Deze stresshormonen en ontspannende hormonen werken als een weegschaal. Door een massage neemt de hoeveelheid endorfine en oxytocine toe, waardoor de hoeveelheid stresshormonen worden verlaagd. Uit onderzoek blijkt tevens dat de ontspannende effecten langer aanhouden als je jezelf met regelmaat laat masseren (één keer per 2-4 weken). Er worden in je lichaam namelijk processen in beweging gezet die het natuurlijk herstellend vermogen van je lichaam stimuleren.
Je zult dus meer ontspannen door het leven gaan, heerlijk toch?!

Helpt bij burn-out klachten

Herken jij jezelf in klachten als vaak moe en futloos zijn, geen energie of motivatie meer hebben, slecht slapen, vaak (spannings)hoofdpijn en vastzittende schouders hebben, jezelf opgejaagd en prikkelbaar voelen? Of misschien heb je wel last van angst- en paniekaanvallen? Kortom, je bent opgebrand. In dat geval is je autonome zenuwstelsel uit balans. Het autonome zenuwstelsel regelt onbewuste functies (zoals de ademhaling en de hartslag) en bestaat uit twee delen: het sympathische zenuwstelsel (vecht/vlucht-reactie) en het parasympathische zenuwstelsel (rust en verbondenheid). Een massage ondersteunt het autonome zenuwstelsel weer in balans te krijgen: er worden hormonen (oxytocine, endorfine, serotonine, dopamine) aangemaakt die zorgen voor rust, positieve stemming, zelfvertrouwen en herstel, waardoor de hoeveelheid stresshormonen (adrenaline en cortisol) worden verlaagd.
Het resultaat is dat je meer rust zult ervaren waardoor je weer meer energie en levenslust krijgt.

Creëert grotere bewegingsruimte

Met een massage laat je de spieren en banden rekken en ontspannen. Hierdoor worden ze soepeler en wordt de bewegingsruimte en flexibiliteit in de gewrichten vergroot.

Je slaapt beter

Tijdens een massage produceert je lichaam serotonine, wat o.a. verantwoordelijk is voor je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, emotie en je slaapcyclus. Klinkt goed toch? Daarom wordt geadviseerd om na een massage je agenda vrij te houden en wat tijd voor jezelf te nemen, zonder grote inspanning.

Verhoogt je weerstand

Een massage verhoogt het aantal witte bloedcellen in het bloed. Deze helpen om infecties en virussen te bestrijden. Tevens wordt het stresshormoon cortisol verlaagd. Als cortisol te lang in het lichaam aanwezig is, is dat ongunstig voor je weerstand. Door diepe ontspanning schakelt het zenuwstelsel over op herstelmodus.

Verbetert je huidfunctie

De huid is het grootste orgaan van je lichaam en verbindt letterlijk je binnenkant met de buitenkant. Je huid kan worden gevoed met vitamine in de massageolie en door etherische oliën. Tevens maakt massage in het algemeen (maar zeker ook bij littekens) de verkleving minder en de huid soepeler.

Verbetert je concentratie

Je lichaam komt tijdens een massage fysiek en mentaal tot rust, waardoor je je beter kan concentreren.
Heb je geen tijd voor een massage? Dan is het júist van belang voor je!
Door in een drukke periode een massage te ondergaan kom je tot rust en zorg je dat je er weer tegenaan kunt met de juiste focus!

Maakt je gelukkiger!

Tijdens een massage produceert je lichaam o.a. twee fantastische stofjes; endorfine en oxytocine. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt en het gevolg is dat je een vredig gevoel ervaart. Endorfine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd! De andere topper die vrijkomt is oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoel van plezier, zoals moeder-kind binding na de bevalling, vriendschappen en relaties. Iemand aankijken of een hand geven kan al voldoende zijn om oxytocine aan te maken, maar dit gebeurt dus ook zeker bij een massage! Belangrijk voordeel van oxytocine is dat het je weerbaarder maakt tegen stress, dat je lichaam sneller tot rust komt en angst makkelijker wordt onderdrukt.
Wie wil dat nou niet?