Skip to content

Sportmassage

Sportmassage

Heb je een belangrijke sportprestatie op de planning staan en kun je wel wat extra power gebruiken?

Of heb je net een sportprestatie geleverd en heeft je lichaam wat herstellend vermogen nodig?

Dan kan een sportmassage je daarbij helpen!

Massage vóór het sporten:

Hierbij ligt de focus vooral op het losmaken van de spieren en de doorbloeding goed op gang te brengen. Hierdoor kunnen de spieren beter zuurstof en voedingsstoffen opnemen, met als gevolg een betere sportprestatie.

De massage zal niet te diep en niet te hard zijn om pijnlijke spieren te voorkomen.

Een half uur masseren is hiervoor vaak al voldoende.

Massage ná het sporten:

Bij een massage na het sporten ligt de nadruk vooral op het afvoeren van afvalstoffen, met name melkzuur. Tijdens normale beweging van een spier maakt deze melkzuur aan, dus bij een flinke inspanning komt er ook flink wat melkzuur vrij. 

Denk bijvoorbeeld aan het brandende gevoel van verzuring en plots samentrekken van de spier, de bekende kramp. Dit is o.a. het gevolg van ophoping van een flinke hoeveelheid melkzuur.

Daarnaast komt er (naast mentale inspanning) ook bij lichamelijke inspanning het stresshormoon cortisol vrij. Door massage van de spieren raak je ontspannen en is er minder ruimte voor cortisol, want cortisol staat je herstellend vermogen in de weg.

En als klap op de vuurpijl worden er door massage ook nog lichaamseigen pijnstillende en feel-good stofjes aangemaakt, zoals endorfine, oxytocine, dopamine en serotonine.

Deze stofjes dragen juist allemaal enorm bij aan je herstellend vermogen.

Zoals je ziet gebeurt er bij een massage ná het sporten veel meer in je lijf. Deze massage is dan ook wat dieper en harder om alle afvalstoffen te verwijderen.

Hiervoor is vaak minimaal een uur nodig, afhankelijk van de intensiteit van de activiteit. Deze massage kan 0-3 dagen na de activiteit worden uitgevoerd.

Let wel op dat er beter niet gemasseerd kan worden als je lichaam volledig is uitgeput, want dan is het niet goed in staat om te herstellen. Beter is het in dat geval om een paar dagen te wachten.